Mart 20, 2023

Üç Nal nedir bilmek ister misiniz?

 


Şinasi Beray, 1946 yılında, babasından kalma evin alt katındaki ahırı temizleyip meyhaneye çevirir. Ahırdan bozma olduğu için adını “ÜÇ NAL Lokantası” koyar.
Mekanın müdavimleri, Ankara Lisesinden sınıf arkadaşı Orhan Veli, Cahit Sıtkı Tarancı, Melih Cevdet Anday, Sebahattin Eyüboğlu, Can Yücel gibi Türk Edebiyatının dev isimleridir. Yahya Kemal dahi İstanbul'dan gelişinde uğramayı ihmal etmez, Orhan Veli'nin şiir tarzı onun tarzına bir başkaldırı olmasına karşın.

Duvarlarında hep bir şiir karalaması olduğu söylenir. 

Karikatürist Ratip Tahir Burak, veresiye defterine bir karikatür çizer ve üzerine, “İş dördüncü nalla bir ata kaldı, bir de meydana” yazar. Bunu gören Orhan Veli, hemen altına
“Üç Nal ‘a Gelen, dört nala Gider” diye ekler.
Üç Nal'ı en çok seven kuşkusuz Orhan Veli'ydi. 

Şair Orhan Veli, 10 Kasım 1950 günü Üç Nal Meyhanesinden çıkar, giderken belediyenin açmış olduğu bir çukura düşer ancak bu olayı önemsemez ve İstanbul’a döner.

14 Kasımda bir arkadaşının evinde öğlen yemeği yerken fenalaşır. Sonuç olarak Cerrahpaşa Hastanesinde yanlış teşhisle “Alkol zehirlenmesi” tedavisi uygulanır. 
Gece yarısına doğru öldüğünde henüz 36 yaşındadır.

Liseden edebiyat hocası olan Ahmet Hamdi Tanpınar onu son kez yoğun bakımda yatarken ziyaret edişini elemle anlatır. Vefatı Ankara ve İstanbul radyolarının yanı sıra Roma, Paris bbc ve Amerikanın sesi radyolarından da ilan edilir. Babası dahi oğlunun vefatını radyodan duyar ve inanmak istemez... 

Cenazesinde yollar insanla dolup taşar, tüm edebiyat çevresinin yani sıra halk da akın eder ve öğle saatinden önce bölgedeki tüm kahveleri doldurur.
Edebiyatımızın "Garip Akımı" nın kurucusu bir garip Orhan Veli'den geriye yazdığı şiirler ve Ankara'da o en sevdiği mekanın hatırası kalır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder