Nisan 18, 2022

İlk Güzellik Kraliçemiz: Feriha Tevfik



4 Şubat 1929 günü Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan ilanda şöyle deniliyordu: 

"Bütün dünyada güzel kadınlar seçilir ve memleketlerinin güzellik kraliçesi intihap edilirken, bizim böyle bir kraliçemiz niçin olmasın? Türkiye'nin en güzel kadını acaba kimdir?". 


Bu ilanla güzelini arayan gazete aynı zamanda mayoyla podyuma çıkacak olan kızların ahlaka uygun olmayacağı eleştirilerine de yanıt vermiş oluyordu. Yarışmanın ilk elemesi halk tarafından yapıldı. Birkaç ay süren tanıtımlar sonucunda gazetede yayınlanan resimler üzerinden oy kullanan halk, jüri için 48 yarışmacıyı seçer. 


2 Eylül günü yapılan yarışmada jüri, son kararını verir. "Orta boylu, kıvırcık lepiska saçlı, altın gözlü, beyaz tenli, zarif endamlı, beyaz krep satenden bir elbise giymiş olan Feriha birinci olur.





Dostlar, 
hemen ardından Feriha Türkiye'yi Amerika'da temsil eder.
“Aklımdan çıkaramadığım Amerika’yı ve o büyük sinema dünyası Hollywood’u görecektim.” 
sözleriyle yaşadığı heyecanının dile getiren ilk kraliçe
haftalar süren yolculuk sonunda gemiyle nihayet Amerika’ya varır.

Güzelleri bekleyen meraklı gazeteciler hemen güverteye doluşurlar.
Bundan sonrasını kendisi şöyle anlatmış;
“Güvertede bekleyen gazetecilerin flaşları parlamaya başladı. Çok az anladığım İngilizce ile onların Türk güzeli diye bekledikleri mahlukun Afrikalı bir maymun olduğunu anladım. 
Bunu öğrenince kahkahalarla gülmeye başladım. 
Gazeteciler beni gördükleri an büyük bir şaşkınlığa düştüler.“

Bu yarışmaya ait videoyu ekledim.
👇👇👇



❤️Tabiki bu güzel kızın hayatı birden bire değişir. Önce filmlerde rol alır, ardından tiyatroya geçer. 

💚Fakat 1939 yılında değerinin bilinmediğini ve kırgın olduğunu söyleyerek bir daha dönmemek üzere, perde ve sahneden uzaklaşır.


💜🤍🤎Feriha Tevfik, üç kez evlenir.1955 yılında ölen üçüncü kocası olan ceza avukatı Sadi Rıza Dağ‘dan tek çocuğu olan Atilla Germiyanoğlu dünyaya gelir. Feriha Tevfik, 22 Nisan 1991 tarihinde İstanbul’da 81 yaşında beyin kanaması sonucu ölmüştür.(Allah rahmet eylesin)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder