Haziran 18, 2022

Bir Hasretin Türküsü: Neredesin Sen


💫8 yaşına kadar doğduğu köy olan Kırtıllar Köyü’nde yaşamıştır Neşet Ertaş. Sonrasında ailesi ile birlikte İbikli Köyü’ne yerleşmişlerdir. 12 yaşındayken annesi Döne Ertaş’ı kaybetmiştir. 

Bağlama ustası olan babası Muharrem Ertaş, Yozgat’ın Kırıksoku Köyünden Arzu isminde bir kadınla evlenince bir süre bu köyde yaşadıktan sonra Yozgat’ın Yerköy ilçesine yerleşmişlerdir. Ertaş, ilkokula gittiği yıllarda önce keman, sonra da bağlama çalmayı öğrenmiş, babası Muharrem Ertaş ile birlikte yörenin düğünlerinde sazı ile türküler söylemeye başlamıştır. Ertaş, etkilendiği tek kişinin babası Muharrem Ertaş olduğunu söylemiş ve bu durumu şu şekilde ifade etmiştir; “Babamla ben aynı ruhun insanlarıyız.” Babasına duyduğu hayranlık ve büyük sevgiyi böyle dile getiren, müzik adına öğrendiği her şeyi babasından aldığını söyler.

Bu kadar büyük baba sevgisine sahip olan Ertaş, bu süreçte annesinin şefkatine ve sevgisine hasret kaldığını, bu yüzden babasına bu kadar çok bağlandığını çıktığı bir konserde dile getirmiştir. İşte bu hasret Ertaş’a “Neredesin Sen”i yazdırmıştır. 

Şarkının hikâyesini ise şöyle anlatır Ertaş ; 

1960’lı yıllarda TRT sanatçılarıyla Almanya’ya gitmiştim. Otomobilim vardı ama ne ehliyetim vardı, ne de kullanmayı biliyordum. Bazıları dönünce mecburen ben kullandım otomobili. Dönüşte kaza yaptık. Beni cezaevine koydular. Üç ay hapis yattım. Kâğıt, kalem de vermiyorlardı. Bu türkünün sözlerini sigara kâğıtlarının üzerine kibrit çöpünün barutlu kısmını tükürükle ıslatarak yazdım.”İşte kimimizin sevdiğini düşünerek, kimimizin hasret duyduğu birini düşünerek dinlendiğimiz bu türküyü 12 yaşında kaybettiği annesine yazmıştır..


Netten Alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder