❤️16 Temmuz 1918 tarihinde Bursa ilinin Keles ilçesine bağlı bir köyü olan Gököz’de doğmuştur.
💜Adını Hikmet koyuyorlar.
💚Nüfus cüzdanı çıkarması için şehre gönderdikleri enişte, ‘Yapamadım’ diye dönüyor, “Bu çocuğun adının Hikmet olmasına gönlüm el vermedi, yakıştıramadım, Müzeyyen yazdırdım.” Diyor.
🤍Babası Cerrah Mehmet lakaplı kıraathane işletmecisi, annesi güzel Kuran okuması ve bülbül sesiyle ünlü köylü kızı Zehra.
🧡Müzeyyen Senar altı yaşındayken mevlitlerde annesine eşlik etmeye başlayınca millet hayrete düşüyor Sonra kekeme oluyor.
💜1927 yılında Müzeyyen Senar 9 yaşında iken babasının çapkınlıkları yüzünden annesi evi terk edip İstanbul’a gidiyor.
❤️3 yıl sonra da Müzeyyen Senar annesinin yanına gidiyor. Okuluna İstanbul’da devam ediyor.
💚Okuldaki müzik hocası sayesinde Üsküdar Musiki Cemiyeti’ne kaydoluyor.
🤍Müzik eğitimine Anadolu Musiki Cemiyeti’nde, kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı.
🧡Güçlü bir sese sahip olan Müzeyyen Senar, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lem’i Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatlarından da dersler aldı.
❤️1932 senesinde İstanbul Radyosu’nda şarkı söylemeye başladı.
💜1938 yılında Ankara Radyosu’nun kurulması ile birlikte ilk yayınları yapanlar arasında yer aldı.
💚Radyo programlarını ise 1941 yılına kadar devam ettirdi.
🤍Müzeyyen Senar’ın yeteneği, Cumhuriyet’in kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Mustafa Kemal ATATÜRK‘ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı okudu.
💚1998’de Devlet Sanatçısı unvanı ve ‘Cumhuriyet’in divası‘ lakabını aldı.
❤️💚🧡Atilla Dorsay’a verdiği bir röportajda Atatürk ile olan tanışmasını şöyle anlatıyordu Müzeyyen Senar:
"1936 sonbaharıydı. Dolmabahçe Sarayı'na gittik, sabaha kadar şarkı söyledik.
Atatürk kitabı aldı, 'şunu oku, bunu oku' diyor. Sohbet yok, hep şarkı söyledik. sigarası önünde.
Sonra 1937'de gittim. Selahattin Pınar geldi, 'Bursa'ya Ata'ya gidiyoruz' dedi.
Tuvaletler filan aldım, gittik. U şeklinde masalara oturmuşlardı.
Yine saatlerce şarkılarımızı söyledik.
Ertesi gün Belediye Sarayı'na gittik, Merinos Fabrikası'nın açılış törenleri vardı. Bu kez beni yuvarlak masaya davet etti, iltifatlar etti.Sonra dansa kaldırdı. Ben dans bilmiyorum ki...Dizlerim titredi. Anladı bilmediğimi.Orada nasıl ölmedim, bilemiyorum."Şarkıları benimle birlikte okudu.En çok da 'Cana Rakibi handan edersin' şarkısını beğendi. Sonra 'geç oldu' deyip kalktık.Defterim de Atatürk'te kaldı. Yolda kocamla da kavga ettik. Kıskanmış.Eve gelince üstüme yürürdü, annemi tartakladı ben de kafasına vazoyu geçirdim.Bir defasında da "Atatürk'le dans ettim" diye kavga ettik. Sonra da ayrıldık zaten.
“Atatürk yaverini çağırdı, bir şeyler söyledi. Yaver bana döndü ‘Hanımefendi eşinizle beni takip eder misiniz' deyince, peşine edüştük.Bizi oda kadar büyük bir banyoya götürdü. İçerde üç kişi vardı.Berber olduklarını anlamıştım. Yaver, ‘Paşam bazı şeyler buyurdu.Berbere ben ne yapacağını söyledim' dedi. Berber topuzumu açtı ve saçlarımı kesmeye başladı.Bitince gerçekten saçlarım kısalmış ama bana dergilerde gördüğüm gibi modern bir hava vermişti
(Müzeyyen Senar daha sonraki yıllarda saçlarını hiç uzatmadı, Atatürk'ün istediği kısalıkta bıraktı.)
⚡️Röportajlarında kekemelik problemi nedeniyle şarkı söylemeye başladığını sık sık dile getiren Müzeyyen Senar, bir dönem annesinden tuzluğu bile şarkı eşliğinde istemiş.Başından birkaç evlilik geçen Müzeyyen Senar, bir dönem Suudi Arabistan sefiri ile hayatını birleştirerek ‘sefire’ oldu.Hükümetin, sanatçı olduğu için bu evliliğe izin vermediğini söyleyen Senar, o yılları Savaş Ay’a verdiği bir röportajda şöyle anlattı:
“Bir defa aşık oldum, Suudi Arabistan sefiriydi. Evlendik sefire oldum. Ben şarkıcıyım diye hükümeti istemedi, ayırdı bizi…
Soner Yalçın
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹 🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹 🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder