Kasım 03, 2022

Güzeller Güzeli Cahide Sonku

 

YEŞİLÇAM'IN İLK KADIN YILDIZIYDI, 

EKMEK PARASI İÇİN BULAŞIKÇI OLDU!

Genç bir balerinken keşfedilerek, Türk sinemasının ilk kadın yönetmeni ve oyuncusu olmuştu. İşte, güzeller güzeli Cahide Sonku'nun Yeşilçam yıldızlığından bulaşıkçılığa uzanan hazin öyküsü...

1 - 27 Aralık 1919 yılında Yemen'de dünyaya gelen başarılı oyuncu, henüz genç bir balerinken ünlü yönetmen Muhsin Ertuğrul tarafından keşfedildi.

2 -Doğal güzelliğiyle herkesi kendine hayran bırakan Sonku, Muhsin Ertuğrul'un yetenekli ve güzel bulduğu nadir öğrencilerden olduğu için Ertuğrul'un eşi Neyyire Hanım kocasının Sonku'ya olan ilgisini her zaman çok kıskandı.

3 - Halbuki Sonku, yönetmen Muhsin Ertuğrul'a hiçte Neyyire Hanım'ın düşündüğü gibi bir gönül bağı hissetmiyordu. Neyyire Hanım öldüğünde Muhsin Ertuğrul, Sonku'ya evlilik teklifi etti fakat Sonku kabul etmedi.

4 - Cezmi Ar ve Talat Artemel'de de aradığı sevgiyi bulamayan güzel yıldız, zengin iş insanı İhsan Doruk'la dünyaevine girdi ve Ender Doruk isimli bir de kız çocukları oldu.

5 - Sonku'nun kızı ender Doruk, o dönem yaşanan miras kavgaları nedeniyle yurt dışına gitti ve aile servetini elinin tersiyle itti.

6 - Sonralarda iş insanı İhsan Doruk'tanda boşanan Sonku, henüz 14 yaşındayken rol aldığı 'Söz Bir Allah Bir' filmiyle büyük beğeni toplamıştı. Yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul'un üstlendiği filmde birçok insan, Sonku'nun başrolü Muhsin Ertuğrul'un ona olan aşkı nedeniyle kaptığını iddia etse de, Sonku başarılı oyunculuğuyla adeta göz dolduruyordu.

7 - Erkeklerin kendisine para harcamasından oldukça keyif aldığını her fırsatta dile getiren Sonku, eşi İhsan Doruk'tan boşandıktan sonra bir film yazıhanesi kurarak hayata tutunmaya çalıştı.

8 - Cahide Sonku, Zeki Müren'in ilk filmi Beklenen Şarkı'nın hem yönetmenliğini hemde başrol oyunculuğunu üstlenen olağanüstü başarılı bir kadındı

9 Ancak, gelir elde etmek için açtığı film yazıhanesinin, içindeki filmlerle birlikte cayır cayır yanmasıyla ciddi bir çöküş dönemine giren Sonku, alkolden medet ummaya başladı.

10 - Öyle ki, içki almak için para bulamadığında boş şişeleri satmaya çalıştı.

11 - Keşfettiği cevherin düştüğü halleri gören Muhsin Ertuğrul, Sonku'ya Şehir Tiyatrolarında iş verse de, talihsiz yıldız genelde içkinin etkisinde olduğu için oyunlara çıkamıyordu

12 - Hiçbir şekilde hayata tutunamayan Sonku, en son Beyoğlu'nda bir lokantada bulaşıkçılık yaparken görüntülendi.

13  - Güzelliği dillere destan olan ve elini attığı her işten galip ayrılan Sonku, bir arkadaşının evinde yoksulluk içinde yaşarken, hayata gözlerini yumdu.


Alıntı 😢😢

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder