Mart 27, 2023

ANKARA ULUS FACİASI



Tarih 1 Şubat 1963... Günlerden cuma... Saat 16.00 civarı... Ramazan ayının ilk günü ve Ankara’nın kalbi Ulus’ta yoğun bir telaş vardı. Ankara semalarında iki uçağın çarpışacağı, oradaki birçok kişinin hayatını kaybedeceği kimsenin aklının ucundan bile geçmiyordu. Beyrut-Lefkoşa-Ankara seferini yapan Lübnan Orta Doğu Havayolları’na ait Vickers Viscount 754D tipi yolcu uçağı, 14 yolcusuyla Ankara Esenboğa Havalimanı’na inişe hazırlanırken, aynı anda Etimesgut’tan eğitim uçuşu için havalanan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait Douglas C-47 tipi Çubuk-28 isimli askeri nakliye uçağı da eğitim uçuşunu tamamlayıp üsse dönmeye başlamıştı. Şiddetli bir patlama sesi tüm Ankara’yı sarstığında önce kimse ne olduğunu anlamadı.

İki uçak, akşam üstü Ulus’un üzerinde çarpışmıştı. Lübnan Orta Doğu Havayolları’na ait uçak Hükümet Caddesi üzerinde yer alan Ticaret Han’a çarparak infilak etti. Ticaret Han ile hemen yanındaki Raşit Efendi Apartmanı arasında büyük bir çukur açıldı. Askeri uçağın gövdesi de Bentderesi bölgesindeki gecekonduların üzerine düştü. Uçakların parçaları kilometrelerce alana yayıldı. Görgü tanıkları, o an için gökyüzünün kırmızı ve siyah karışımı bir dumana büründüğünü anlatıyordu. Kazada askeri uçaktaki 3 Türk subayından, yolcu uçağındaki 3 kişilik mürettebat ve 11 yolcudan kurtulan olmadı.

YAKIT YERDEKİLERİ YAKTIYolcu uçağının deposundaki jet yakıtı yerde alev aldı. Çarptığı iş hanındaki hava gazı borularının da patlayarak tutuşmasıyla yangın hızla büyüdü. Havadaki kaza yerde de büyük bir faciaya neden oldu. Çıkan yangın, Ulus’ta günlük işleriyle ve Ramazan telaşıyla uğraşan kalabalıktakilerin de yanarak ölmesine neden oldu. Düştüğü bölgeyi tamamen bir alev topu haline getiren uçak yakıtından çıkan kara dumanlar, Ankara’nın birçok yerinden görüldü. Şans eseri yolcu uçağı o an ikindi namazı kılınan Zincirli Camii’nin üstüne değil de yakınlarına düştü. Yoksa o sırada namaz kılan yüzlerce kişinin de ölmesi engellenemezdi. Bu olay o kadar büyük bir kazaydı ki yolcu uçağındaki kabin görevlilerinden birinin cesedi yakınlardaki bir apartmanın balkonunda bulundu.







1 yorum:

  1. Bile isteye olmuştur o . Askeri uçaktaki subaylara yöneliktir.

    YanıtlaSil