Mart 29, 2023

ÇARŞAMBA KARISI

 

Anadolu inançlarına göre, Çarşamba günleri ortaya çıkar ve hızlı bir şekilde dolaşarak evin her tarafını dağıtır. Yarım bırakılmış örgüleri söken ve ipleri birbirine dolayan, mutfakta bulunan, yağ, bal ve unu birbirine karıştıran, etrafı dağıtıp kirleten bir varlıktır. Bazen atlara musallat olup, yelelerini örer ve terleyene kadar koşturur. Bu yüzden amaçsız, başıboş, hiçbir iş yapmadan ortalıkta dolaşan insanlara “Çarşamba karısı gibi gezip durma” denir.

Geleneksel inanca göre Çarşamba Karısı, Salı akşamları ev ev dolaşmaya başlar. Yarım kalmış işleri bozar ve karıştırır. Bundan dolayı Salı gecesinden Çarşamba gününe yarım kalmış iş bırakılmaz. “Salı Sallanır” deyimi de işte bu yarım kalan işler için söylenir. Bu yüzden Salı günleri bir işe başlanmaz. Bazı yörelerde Çarşamba günleri ev kadınlarının tatil günü gibidir, çamaşır yıkanmaz, ev süpürülmez vs. Çarşamba karısının çocukları evlerden kaçırdığı da söylenir. 

(Alıntı -Nuray Bilgili)

💫Resim, Macar Halk Bilimci  Ignacz Kunos, tarafından 1919 yılında İstanbulda derlenen ve İllüstratör Willy Pogany tarafından çizilen 44 Türk Peri Masalı kitabından.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder